Vad är Taekwon-Do
Taekwon-Do är ursprungligen en kampkonst från Korea som grundandes av General Choi Hong Hi* 1955, sen dess har Taekwon utvecklats till en av de mest snabbväxande idrotterna såväl i Sverige som övriga världen. Det finns två Taekwon-Do organisationer; ITF (International Taekwon-Do Federation) och WTF (World Taekwon-Do Federation). I grund och botten är dessa kampsportsformer väldigt lika varandra men grenar ut sig vid teknikerna och tävlingsformer, samt sina högkvarter.
Vad betyder Taekwon-Do
TAE betyder fot/flygande benteknik,
KWON betyder hand/slagteknik och
DO står för filosofin bakom kampkonsten.
I det fysiska utövandet av Taekwon-Do är sparkteknikerna ett utmärkande drag och i ingen annan kampkonst förekommer just sparktekniker i lika stor utsträckning. Utan förståelse för filosofin (Do) missar man dock en väsentlig del av helheten och andemeningen med Taekwon-Do vilket är en viktig komponent för att bli en bra utövare.
Syftet med träningen är inte att skada andra människor genom aggressiva sparkar och slag, utan att uppnå självkontroll, inre balans, psykisk stabilitet samt en god fysik.
Träningsform
Karaktäristiskt för ett träningspass inom Taekwon-Do är hög konditionsmässig intensitet men likt många andra idrotter även styrka, psykisk stabilitet och god kroppskontroll. Ett träningspass inleds med en varierande uppvärmning och följs därefter av stretching, grundtekniker, sparring, mönster och styrkeövningar.
Gradering
Varje termin avslutas med en gradering där man inför examinator får visa prov på såväl teoretiska som praktiska kunskaper.
Baserat på ens teoretiska kunskaper och behärskning av tekniker erhålles olika grader (Kup och Dan-grader).
Beroende på vilken grad man har, innehas bälten av olika färger till den dräkt (Do-bok) man traditionellt bär vid ett träningspass.
Tävling
Inom Taekwon-Do utövar man flera olika moment för att uppnå en helhet med sin träning, både kroppsligt som mentalt.
Vad gäller tävling fokuserar man på fyra huvudgrenar, nämligen:
Sparring - Kamp Tul - Mönster Kross - Krossteknik på plank Special teknik - Spänst & högt flygande sparkar